Krzesła do restauracji i kawiarni

Właściciele punktów gastronomicznych, tj. restauracje, czy kawiarnie prześcigają się mięty sobą w oryginalności wystroju wnętrz. Jedni stawiają na tradycje i prostotę, inni na wymyśle, oryginalne kształty. Najważniejsza jest jednak wygoda i komfort klientów.

 

Rodzaje krzeseł do gastronomii

 

Rodzajów krzeseł stosowanych w gastronomii jest kilka. Wśród nich można wyróżnić krzesła: drewnienie, metalowe, wykonane z tworzywa, rattanowe, czy technorattanowe, sztaplowane, w tym krzesła bankietowe, krzesła barowe czy krzesła dziecięce. Każdy rodzaj jest inny i niepowtarzalny. Dzięki temu każdy posiadać restauracji, czy kawiarni znajdzie odpowiednie meble.

 

Różnorodność

 

Obecnie najmodniejsze są krzesła skórzane, bądź tapicerowane eko-skórą, ale także meble drewniane bez obić. Zarówno jedne i drugie pasują do klasycznych, sylowych wystrojów, jak również nowoczesnych, praktycznych rozwiązań.

 

Często można również spotkać krzesła o wyszukanych kształtach, np. miseczek. Wiele producentów mebli, w tym krzeseł stawia również na odważną kolorystykę, która rozświetli każde wnętrze, a także zastosowanie oryginalnych materiałów.

 

Jakie powinny być krzesła?

 

Biorąc pod uwagę wygodę klientów krzesła powinny być przede wszystkim wygodne, stabilne i wytrzymałe. Niektóre posiadają regulowaną wysokość siedziska, niektóre są obrotowe. Krzesła powinny być wykonane z solidnym materiałów, odpornych na zarysowania, uszkodzenia, np. przez buty klientów.

 

Krzesła, by były wygodne powinny posiadać podłokietniki, a te wyższe (barowe) oparcie na stopy. Ważne jest również wygodne dla kręgosłupa oparcie oraz to, by krzesła nie ślizgały się po podłodze – może być to niebezpieczne dla klientów. Oczywiście grunt, by krzesła dobrać tak, by wyglądem i wysokością pasowały do stołów. Najlepiej kupić więc meble w gotowych zestawach.

 

Fotel, czy krzesło?

 

Niewiele osób rozróżnia te dwa słowa, aczkolwiek fotel od krzesła znacząco różnią się od siebie. Fotele przede wszystkim posiadają niżej umieszczone siedzisko. Jest ono również szersze niż w krzesłach. Fotele także są często całe tapicerowane. Niektóre posiadają także podnóżki, a nawet wyposażone są w funkcję masażu pleców.

 

Przy wyborze krzesła do restauracji, czy kawiarni należy także zwrócić uwagę na jego design, czy przeznaczenie. Krzesła do restauracji znacznie różnią się od tych stawianych w ogródkach przed restauracją. Te znajdujące się na zewnątrz muszą być bardziej odporne na różne warunki atmosferyczne. Powinny być bardziej wytrzymałe na uszkodzenia, wodę, czy działanie promieni słonecznych.